Astianpesu

Astianpesu on muuttunut vuosien mittaan ja astioita on monenlaisia. Tänä päivänä suurin osa astioista kestää konepesua, mutta on kuitenkin myös astioita, joita ei pitäisi pestä koneessa. Esim. hopeat tummuvat, puuastiat halkeilevat ja käsinmaalatut astiat ja kultaukset haalistuvat. Kristallit ja vanhat lasiastiat kuluvat ja harmaantuvat konepesussa. Eri astiat vaativat erilaista kohtelua ja siksi tarvitaankin molempia. 

Kiilto Astianpesuaineet tarjoaa kaiken tarvitsemasi jokapäiväiseen tiskaukseen – tehokkaan konetiskitabletin tavanomaiseen tiskiin sekä helppokäyttöisen suihkutettavan käsitiskiaineen hienovaraisempaa käsittelyä vaativille astioille. Paras tapa tiskata onkin suihkeen ja tabletin yhdistelmä. Molempia tarvitaan.

Tahranpoisto astioista

Yleensä astioissa olevien tahrojen poisto tapahtuu niitä liottamalla.

Kiilto Suihkutettava Käsitiskiaine on tehokas poistettaessa kuivunutta tai kiinnipalanutta likaa. Aine suihkutetaan astian pinnalle, annetaan sen hetki vaikuttaa, harjataan tai hangataan sienellä/liinalla ja huuhdellaan.

Pinttyneet kahvikupit:

Jos kahvi- tai teekupit ovat pinttyneet, eivätkä lähde puhtaiksi astianpesukoneessa tai niitä ei voida pestä astianpesukoneessa, voi pinttymiä yrittää poistaa konetiskiaineella hangaten. Laita kostutetulle pinnalle konetiskiainetta ja hankaa tummumia/pinttyneitä kohtia. Pese lopuksi astiat normaaliin tapaan.

Käytä suojakäsineitä kun käsittelet konetiskiainetta.

Kiinnipalanut ruoka teräskattilassa:

Laita kattilan pohjalle vettä n. 1L verran ja Kiilto Konetiskitabletti kattilaan. Kuumenna ja anna kiehua hetken aikaa. Harjaa astia puhtaaksi ja huuhtele huolellisesti.

Käytä suojakäsineitä kun käsittelet konetiskiainetta.

Palanut ruoka uunivuoissa:

Suihkuta Kiilto Suihkutettavaa Käsitiskiainetta kiinnipalaneeseen ruokaan, anna aineen vaikuttaa jonkin aikaa ja harjaa astia puhtaaksi. Huuhtele astia pesun jälkeen.

Teräskattiloiden pesu:

Teräskattilat voi pestä normaalisti. Jos astioissa on kiinnitarttunutta ruokaa, voit suihkuttaa astian pintaan Kiilto Suihkutettavaa Käsitiskiainetta ja  harjata astian esim. tiskiharjalla, mutta älä naarmuta teräskattilaa erim. teräsvillalla tai hankaavilla pesuaineilla.

Valurauta-astioiden hoito

Pese valurauta-astiat kuumalla vedellä ja astianpesuharjalla ilman pesuainetta. Kuivaa talouspaperilla. Astian voi myös lämmittää hellalla kuivaksi.  Jos kiinni tarttunut ruoka ei lähde harjaamalla, kuumenna valurauta-astiassa vettä ja kaavi pintaa teräslastalla. Pese kuumalla vedellä ja kuivaa. Jos näinkään astia ei puhdistu, käytä käsitiskiainetta.

Rasvaa valurauta-astia huolellisesti ruokaöljyllä kuivauksen jälkeen. Älä koskaan laita valurauta-astiaa tiskikoneeseen.

Valurauta-astian huolto:

Ruoste hangataan valurauta-astian pinnasta teräsvillalla tai karhunkielellä. Voit myös käyttää karkeata ruokasuolaa hankaamiseen.

Huuhtele ja kuivaa. Käsittele astia silavalla tai ruokaöljyllä.

Silavalla:

Sivele suolatonta silavaa valurauta-astian pintaan. Kuumenna astiaa uunissa 250 asteessa noin 5 minuuttia. Pyyhi ylimääräinen rasva pois talouspaperilla ja laita astia uuniin vielä noin puolen tunnin ajaksi.

Ruokaöljyllä

Kuumenna uuni 150 asteeseen. Sivele valurauta-astian pintaan ruokaöljyä ja laita astia uuniin noin 1-2 tuntia. Pyyhi lopuksi ylimääräinen rasva pois.

Mitä astioita ei tule pestä koneessa ja miksi?

Vanha lasi:

Vanhan lasin pinta on liian hauras nykyisille hyvin emäksisille pesuaineille ja lasi kuluu koneessa. Tätä ei edes ns. lasisuoja pysty täysin estämään

Käsin maalattu posliini:

Lasipintaan poltettu väri haalistuu vähitellen konepesussa.

Veitset:

Veitsien teräspinta saattaa kärsiä emäksisestä pesuaineesta ja veitsi tylsyy nopeasti.

Kristalli:

Lasimateriaalina pehmeämpää kuin tavallinen soodalasi, josta esim. juomalasit yleensä valmistetaan siksi kristalli, kuten vanha lasi, kuluu koneessa ja harmaantuu tavallista lasia nopeammin.

Kullatut astiat:

Kultaukset irtoavat konepesussa.

Muoviastiat:

Kaikki muoviastiat eivät kestä konepesua. Esim. PET -materiaalina ei kestä 65 asteen pesua vääntyilemättä.

Taidelasi:

Lasi jossa on eri paksuisia osia saattaa rikkoutua lämmönvaihteluista johtuen.

Puiset astiat / työvälineet:

Jos puu laitetaan kuivana koneeseen, emäksinen pesuaine imeytyy puun syihin, eikä huuhtelu välttämättä sitä täydellisesti poista. Puun pinta myös pehmenee/kuluu emäksisestä konepesuaineesta.  Puiset esineet voivat myös halkeilla pesukoneessa.

Metalliastiat:

Tina, kupari, pronssi, alumiini ja messinki eivät kestä emäksistä pesuainetta

Hopeiset aterimet tummuvat emäksisestä pesuaineesta jos niitä pestään yhdessä teräksen kanssa.

Valurauta ruostuu emäksisestä pesuaineesta, sitä ei tulisi pestä edes käsitiskiaineella.